Bouwen wordt duurder in 2019

Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari duurder. Leveranciers kondigen nu al prijsstijgingen aan voor zowat alle materialen. Voor sommige materialen, zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf gaat het om forse verhogingen met 8 tot 15%. Dat betekent dat bouwen binnenkort ook duurder wordt. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden-bouwbedrijven.

De prijzen van bouwmaterialen worden elk jaar duurder. Met gemiddeld zo’n 3 tot 6%. Maar dit jaar zitten er grote uitschieters bij. Zand, granulaten, cement en dus ook beton en betonproducten worden vanaf 1 januari een pak duurder. Sommige producten wel 10 tot 15%. Ook de prijzen van afgeleide producten van oliebitumen, zoals asfalt en roofing, stijgen met 10%. De prijs van de verf stijgt met 8%. Ook al uitzonderlijk meer dan in andere jaren. De oorzaken? Er is een tekort aan bepaalde grondstoffen en de transportkosten zijn serieus gestegen. Die tekorten zorgen ook voor langere levertermijnen.

Om een idee te geven wat de prijsstijgingen concreet betekenen, rekende Bouwunie voor dat de bouwkost met zo’n 4,54% zal verhogen. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. In euro’s betekent dat een meerprijs voor een nieuwe doorsnee woning van 15.600 euro.